Af André Falk Rusås
Ja, ja, jeg ved godt at nytårsaften er ovre. Men fancy mad er bare så lækkert, og nytårsaften er jo den ultimative tid til virkelig at flotte sig med lækre retter, så kan vi ikke bare alle lige aftale, at vi lader nytårsaften være nytårsmåned i stedet, så det giver mening at lave denne opskrift? Det var et retorisk spørgsmål, for jeg bestemmer hvad der kommer af opskrifter, hvis I er utilfredse må I bare skrive en selv :)! Så her kommer en nytårsekstravagancaopskrift!
BAGT PORTO BELLO MED KIKÆRTEPATÉ OG LYNMARINEREDE JORDSKOKKER
Antal: 2 prs
Tid: 60 min. (plus 12 timer til iblødsætning og 4 timer til marinering)
Ingredienser:
- 2 Porto bello svampe
- 200g tørrede kikærter (Jo, dem på dåse kan godt bruges, men de er bare lidt blødede, så det mere bliver en smuldret mos end en patéefterligning)
- 1 løg
- 150g jordskokker
- Honning
- Stærk sennep
- 1 håndfuld San Marzano tomater (eller nogle mindre spændende tomater hvis du har lyst)
- Balsamico (helst mørk)
- Frisk basilikum
- 1 fed hvidløg
- Olivenolie
- Timian (tør eller frisk)
- Laurbærblade
- Salt
- Peber
Fremgangsmåde:
Aftenen før, sæt kikærter i blød i rigeligt vand med 2 laurbærblade.
Dagen derpå, 4 (eller flere) timer før, skræld jordskokker og skær dem i så tynde runde skiver som du kan.
Bland 1 spsk honning med 2 tsk stærk sennep, 3 spsk balsamico, 2 tsk timian og 1 spsk olie i en tupperware boks.
Smid jordskokkeskiverne oveni og sørg for at marinaden kommer lidt ud over alle jordskokker.
Krydr godt med peber, og stil i køleskabet til de skal serveres.
Til aftensmadstid lad kikærterne simre i frisk letsaltet vand med laurbærbladene fra iblødsætningsvandet i cirka 40 minutter (til de ikke smager bittert)
Placér Porto Bello i et lille ovnfast fad, med lamellerne nedad. Drys med 1 spsk balsamico og 2 spsk olivenolie. Drys med peber, salt og timian.
Sæt i ovnen til 220 grader til de er blevet bløde, cirka 40 min (til de er bløde men ikke brændte)
Finhak løgget og hvidløgget, eventuelt med en blender og steg det af på en pande til det begynder at få farve.
Når kikærterne er klar, skal de blendes med de stegte løg og hvidløg. 1 tsk balsamico, salt og peber og 1 spsk olivenolie samt en håndfuld finthakkede basilikumsblade.
Skær tomaterne over på den lange side og steg dem kort med kødsiden nedad på en tør pande.
Når svampene er færdige, tages de ud af ovnen, placeres på en tallerken med lammelerne opad, fyld en stor skefuld kikærtepaté, nogle tomater og et par blade frisk basilikum.
Servér med jordskokkerne ved siden af.
GLÆDELIG NYTÅRSMÅNED!